Huomisen menestyjä uskaltaa pysähtyä miettimään tulevaisuutta innovatiivisilla tavoilla

16.10.2023

Kuva: Leonardo.ai

"Miksi meidän pitäisi pohtia tulevaisuutta, kun tässä päivässäkin on jo tarpeeksi tekemistä?" Tämä on lause, johon futuristina usein törmään. Lauseessa ei ole sinänsä mitään vikaa – se on realistinen, usein rivityöntekijän epätoivoissaan kiekaisema ja kertoo valitettavasti usean organisaation nykytilasta. On niin kiire sammuttamaan tulipaloja, että huomista ei oikein ehtisi miettiä. Jos organisaatiossa on ajauduttu tilanteeseen, että aika pääasiassa menee jokapäiväisten työtehtävien tekemiseen eikä aikaa jää pidemmän aikavälin suunnittelulle, voidaan kohta olla tilanteessa, jossa seinä tulee vastaan. Tulevaisuus pääsee yllättämään niin totaalisesti, että pikku tulipalojen sijaan edessä onkin massiivinen roihu, joka pahimmillaan pistää organisaation toimintakyvyttömäksi pitkäksi aikaa.

Uskon, että pärjäävien organisaatioiden keskeinen kyvykkyys liittyy siihen, että asioita pohditaan pidemmällä tähtäimellä. Kaiken kiireen keskellä nämä organisaatiot varaavat säännöllisesti aikaa siihen, että katsotaan tulevaisuuteen: bongataan heikkoja signaaleja, trendejä, megatrendejä ja mietitään mahdollisia polkuja tulevaisuuteen eli skenaarioita. Nämä organisaatiot myös uskaltavat pysähtyä pohtimaan tulevaisuuden uhkia ja mahdollisuuksia. Uhkiin suunnitellaan vastatoimenpiteitä ja varautumissuunnitelmia ja mahdollisuuksiin pyritään tarttumaan.

Tulevaisuuden mahdollisuuksia ja uhkia kartoitettaessa kannattaa käyttää myös innovatiivisia, jopa hulluilta tuntuvia menetelmiä. Itse olen erityisen kiinnostunut science fictionin eli tieteiskirjallisuuden käytöstä organisaatioissa innovaatioprosesseissa. Teen parhaillaan tästä aiheesta väitöskirjaani Maanpuolustuskorkeakoululle. Esimerkiksi NATO, Intel, Boeing ja Nike ovat esimerkkejä organisaatioita, jotka ovat käyttäneet scifiä omissa tulevaisuusprosesseissaan. Scifi auttaa visioimaan erilaisia tulevaisuuksia ja esimerkiksi teknologiatuotteille uusia käyttömahdollisuuksia.

Innovatiivisten menetelmien lisäksi tulevaisuusajattelu vaatii myös rohkeutta. Mikään asia ei saa olla liian tabu, jotta siitä ei voitaisi puhua organisaatiossa tulevaisuuksia pohdittaessa. Hyvään ennakointityöhön liittyen jokainen organisaatio tarvitsee diversiteettiä: erilaisia ihmisiä, jotka tuovat mukaan uusia näkökulmia keskusteluun. Ystäväni totesi aikoinaan: "jos kaksi ihmistä on samaa mieltä, mitä sillä toisella tekee?" Erilaiset mielipiteet täytyy siis toivottaa organisaatiossa tervetulleiksi, jotta mukaan saadaan mahdollisimman paljon erilaisia tulevaisuuden näkemyksiä.


(Julkaistu MySpeakerin asiakaskirjeessä 2023)