Koronavirus on esimerkki villistä kortista, johon on mahdollista varautua ennakoinnin avulla

14.03.2020

Elämme kieltämättä poikkeuksellisia aikoja: pienen pieni koronavirus on levinnyt pitkin maailmaa ja aiheuttanut mukanaan järkyttävää tuhoa niin ihmisten terveydelle kuin taloudelle. Se on vaikuttanut massojen käyttäytymiseen: liikkuminen on vähentynyt, vessapaperia ja pastaa hamstrataan, isot tilaisuudet on kielletty määräajaksi. Kaltaiselleni yksinyrittäjänaiselle, joka tienaa palkkansa pääasiassa esiintymällä erilaisissa tilaisuuksissa - joita nyt kilvan perutaan- koronavirus tekee suuren loven palkkapussiin.

Nopeita suurivaikutteisia tapahtumia futuristit kutsuvat villeiksi korteiksi, wild cards. Mitä nopeammin tapahtuma etenee, sen vaikeampi siihen on varautua. Maanjäristys romahduttaa kokonaisen kaupunginosan muutamassa minuutissa. Pandemian etenemiseen Suomeen tällä kertaa on kulunut kuitenkin kuukausia, joten voisi sanoa, että tässä tilanteessa varautumisaikaa on ollut jopa runsaasti. Se, että talouden takkuaminen tai vessapaperin hamsraaminen tulee yllätyksenä, ei johdu siitä, että ne olisivat yllätyksiä vaan siitä, että heikkoihin signaaleihin ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota.

Villejä kortteja on vaikea ennustaa etukäteen, mutta niihin varautuminen on mahdollista ennakoinnin kautta. Kirjassani Matkaopas tulevaisuuteen (s. 165) olen esittänyt mallin, miten yritysten kannattaa varautua villeihin kortteihin. Mallin taustalla on ajatus, että etukäteen ei tarvitse tietää, mikä villi kortti iskee. Ideana on tehdä organisaatiosta mahdollisimman "villin kortin kestävä".

Villeihin kortteihin varautuminen organisaatiossa:

  1. Määrittele organisaatiosi toiminnan kannalta tärkeät tekijät.
  2. Pohdi erilaisia näihin tekijöihin liittyviä riskejä
  3. Pohdi, mitä käytännön toimenpiteitä voisit tehdä kustannustehokkaasi, jotta riskit eivät toteudu, tai ne toteutuvat vaimennettuina.
  4. Pohdi erinäköisten villien korttien vaikuttavuutta ja todennäköisyyttä- tämä auttaa priorisoinnissa (vaikuttavimmat ja todennäköisimmät ovat luonnollisesti varautumisessa ensimmäisenä)
  5. Pohdi, millaisia heikkoja signaaleita voit havaita riskin toteutuessa. Luo heikkojen signaalien seurantajärjestelmä, joka auttaa villien korttien havainnoinnissa.

Kyseiset asiat voi kirjata esimerkiksi villi kortti- varautumismatriisiin (jota ei vielä löydy kirjastani, mutta tästä kirjoituksesta löytyy).

Kirjassani käyn läpi jäätelökioskiyrittäjän villi kortti- varautumissuunnitelmaa. Jäätelökioskin myyjän villikortti- varautumismatriisi voisi näyttää jotakuinkin tältä.

Koronan kaltainen villi kortti on luonnollisesti monelle organisaatiolle ja erityisesti meille pikkuyrittäjille iso kriisi. Tapanani on kuitenkin sanoa: "Jokaisella pilvellä on hopeareunus. Joskus sen hopeareunuksen tosin joutuu itse maalaamaan." Kun monen kaltaiseni pikkuyrittäjän työt loppuvat kuin seinään, on positiivisesti ajatellen nyt aikaa muuhun. Juuri nyt on aikaa esimerkiksi kehittää liiketoimintaa enemmän villejä kortteja kestäväksi, kehittää uudenlaisia tuotteita ja palveluita, soitella verkostointipuheluita, opiskella uutta; lukea tietokirjoja, kuunnella podcastejä ja osallistua erilaisille nettikursseille ja webinaareihin, ja niin edelleen.

Lopuksi

Mitä sitten kaltaiseni puhujayrittäjä oli valmistautunut yritystoiminnan taukoon? Minulla on toinenkin työ- kirjojen kirjoittaminen, joka onnistuu mukavasti näin eristyksessäkin. Kaikkia munia ei kannata pistää samaan koriin. Se ei vain ole viisasta.

Juttu on julkaistu myös Bonfiren sivuilla.